Blog

Verandering vraagt inzet en actie

24-06-2015 08:07

Als je iets aan je gedrag wilt veranderen, zul je er tijd en energie in moeten steken. Soms vergt het veel tijd om een ingesleten patroon een andere wending te geven. Je moet dus volledig bereid zijn er voor te gaan. Een halve inzet betekent een half resultaat.

Het leuke aan deze actie is dat je jezelf kunt belonen wanneer het gelukt is de nieuwe gewoonte in praktijk te brengen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een aanschaf op het gebied van je hobby, of je gaat een soort punten spaarsysteem volgen. Bij een volle 'kaart' heb je een etentje verdiend, of je beloont jezelf met iets anders dat je leuk vindt.

Het klinkt eenvoudig, en dat is het ook. En weet je, het werkt! Elke keer dat het je lukt de nieuwe gewoonte aan te wenden, of ander gedrag te laten zien, is het waard om te worden beloond.

En als je weer in 'de fout' gaat, moet je jezelf dan straffen? Nee, natuurlijk niet.

Iedereen die in beweging is, struikelt wel eens. Zie het dus voor wat het is en ga met hernieuwde kracht vooruit. Met vallen en opstaan zul je je doel bereiken. Soms betekent dat echter twee stappen vooruit en een achteruit. Maar je blijft in beweging, dus is er sprake van verandering. En dat was in eerste instantie de reden waarom je aan deze actie bent begonnen.

Wat is een lifecoach niet?

20-06-2015 14:00

Even voor de duidelijkheid: een lifecoach is geen adviseur. Een lifecoach praat met cliënten over van alles en nog wat, maar geeft geen advies. Cliënten van een lifecoach zoeken iemand die helpt hun doelen te benoemen en manieren te bedenken om die te bereiken. Cliënten zijn in feite prima in staat hun eigen problemen op te lossen, maar ze hebben net dat steuntje in de rug nodig. Daarbij willen ze het gevoel hebben dat ze dat zelf hebben bereikt.

Een lifecoach is ook geen therapeut die langdurig met een cliënt in de diepte duikt. Want als een probleem eenmaal is benoemd, wordt er snel aangestuurd op een actieplan.

Een therapeut graaft in iemands verleden; een lifecoach richt zich op gedrag in het heden en de verlangde verandering in de toekomst.

Op welke gebieden kun je de hulp van een lifecoach inroepen?  Bijvoorbeeld als je in de midlifefase zit en helder wilt hebben wat je nog verlangt in het leven; als je je zelfvertrouwen wilt verhogen, of je relatie(s) wilt verbeteren; als je een betere verdeling tussen werk en privé wilt bewerkstelligen, en wilt leren je energie beter te verdelen.

Hierbij kan je lifecoach als wegwijzer dienen - lopen doe je zelf!

Omgaan met kritiek

13-05-2015 08:58

Kritiek kan positief of negatief zijn, en het is begrijpelijk dat we meestal moeite hebben met negatieve kritiek.

Je denkt dat je iets goed hebt gedaan, dat je lekker bezig bent en dan stort iemand ineens een golf van kritiek over je heen. Je hebt je best gedaan je voor een speciale gelegenheid leuk  te kleden, of je vertelt enthousiast over een hobby, maar je krijgt alleen negatieve opmerkingen naar je hoofd geslingerd. Hoe reageer je hierop en hoe ga je ermee om.

Je ervaart de kritiek misschien als een aanval op jou als persoon, en kunt het niet los van jezelf zien. Nu gaat het erom dat je leert dit te onderscheiden.

En er zit, als je heel eerlijk bent, misschien zelfs een kern van waarheid in waar je je voordeel mee kunt doen. Dat toegeven kost moeite en vraagt oefening. Maar erkennen dat bepaalde kritiek gegrond is zorgt voor acceptatie en daarmee voor duidelijkheid en rust.

Het is ook een kwestie van kalm blijven en vervolgens te ontrafelen hoe de kritiek is bedoeld. Door negatieve opmerkingen onder de loep te nemen en te leren relativeren word je minder gevoelig voor de 'harde' kritiek zodat je er niet zo diep door wordt geraakt. 

Nee leren zeggen

03-05-2015 11:04

Je kunt geen nee zeggen wanneer er een beroep op je wordt gedaan. Dit is voor veel mensen een herkenbaar probleem. De buurvrouw vraagt je een boodschap voor haar te doen, je vriendin wil haar baby een paar uur bij je stallen, je schoonmoeder vraagt of je thee komt drinken, of er wordt je gevraagd over te werken bij de bibliotheek waar je een parttimebaan hebt.

Je wilt niemand kwetsen of teleurstellen en je wilt niet met een schuldgevoel worden opgezadeld. Dus stem je toe, maar dat maakt je ook niet gelukkig. Ja zeggen gaat ten koste van jezelf. Ze kloppen voor de zoveelste keer bij jou aan, want jij staat toch altijd voor iedereen klaar.

Een koud  'nee' klinkt natuurlijk hard, maar je kunt leren er een aanvaardbare verklaring aan toe te voegen, waardoor de relatie met de ander niet zal worden verstoord. Dat zal je in het begin moeite kosten, omdat je niet gewend bent op deze manier voor jezelf te kiezen. We gaan in dat geval oefenen. Nee, daar heb ik nu geen tijd voor, morgen komt me beter uit. Nee, dat zou ik wel voor je willen doen, maar helaas kan ik je op dit moment niet helpen, volgende week kan ik je uit de brand helpen. Nee, ik heb al een afspraak voor vanavond, dus kan ik niet blijven overwerken, maar ik kan morgenochtend een uurtje eerder komen.

Als je eenmaal hebt geleerd je 'nee' met redenen te omkleden, hoef je niet meer bang te zijn voor de reactie van de ander. Je laat weten dat je wilt helpen, oppassen of overwerken, maar pas wanneer het jou uitkomt. Je zult in de meeste gevallen begrip voor je houding krijgen. En als je op deze manier voor jezelf opkomt, kan het zelfs respect afdwingen, waardoor je er een positief gevoel aan overhoudt. 

Obstakels

26-04-2015 11:49

Je vraagt je misschien af wat coaching nou precies voor je kan doen. Het antwoord is kort en bondig: je leert (o.a.) anders naar jezelf en je situatie te kijken. Je gaat je obstakels herkennen, benoemen en opruimen. Na oefening en verloop van tijd zal je leven meer in balans zijn. En als je leven in balans is, ben je beter in staat de juiste keuzes te maken en daardoor zal je leven gelukkiger zijn.

Die obstakels, daar zijn ze weer: je belemmerende gedachten of overtuigingen, worden vaak gevormd door de twijfels die je over jezelf hebt. Deze zijn je misschien wel aangepraat door mensen uit je omgeving, en hebben je het idee gegeven dat je niets waard bent, dat er toch nooit iets zal veranderen, dat je nou eenmaal nooit geluk hebt. Maar diep in je hart koester je een droom, zou je zo graag... vul maar in.

Het is in dit verband heel interessant om eens te bedenken, zelfs op papier te zetten, wat je het allerliefste zou doen als je met niets en niemand rekening zou hoeven houden. Dan smelten die twijfels misschien een beetje weg en krijg je duidelijk voor ogen waar je voor wilt gaan, en dat is een prima uitgangspunt om over je eerste obstakel te stappen en het achter je te laten.

Dit klinkt je vast heel eenvoudig in de oren, en weet je, in sommige gevallen is het dat ook. Coaching kan namelijk als een soort eyeopener werken en je de twee kanten van een medaille laten zien.

Ja maar...

19-04-2015 08:30

Je wilt heel graag iets aan je omstandigheden, je leven, veranderen. Je wilt actie ondernemen, maar... je durft het niet, je denkt dat je het niet kunt. Je poging daartoe is al eens op niets uitgelopen en je eindigde weer bij af. En om dat traject nu weer te aan te gaan, weer die teleurstelling te moeten verwerken, gaat je te ver. Maar je bent niet tevreden met je huidige situatie. Je hebt misschien last van stress, van slapeloosheid, je bent ongelukkig, want je zou alles helemaal anders willen doen. Je zou je droom willen verwezenlijken, maar... daar ga je weer.

Je vervalt in de zogeheten belemmerende gedachten die je ervan weerhouden stappen te ondernemen, hoe klein ook. En om die (kleine) stappen gaat het. Een kleine stap in de goede richting kan tot een succesje leiden.

Daar heb je misschien de hulp van je Footloose Lifecoach bij nodig. Maar die hulp is slechts een wegwijzer, lopen doe je zelf. De successen die je behaalt, zijn het resultaat van jouw inspanningen. Die kunnen de aanzet zijn om een tweede stap(je) op weg naar je doel te zetten.

Op die manier leer je dat belemmerende, ineffectieve gedachten omgezet kunnen worden tot effectieve gedachten die je aansporen om door te gaan in de richting die jij wilt. Tot je uiteindelijk je doel hebt bereikt.

www.footloose-lifecoach.webnode.nl

Tel. 06-22052590