Verandering vraagt inzet en actie

24-06-2015 08:07

Als je iets aan je gedrag wilt veranderen, zul je er tijd en energie in moeten steken. Soms vergt het veel tijd om een ingesleten patroon een andere wending te geven. Je moet dus volledig bereid zijn er voor te gaan. Een halve inzet betekent een half resultaat.

Het leuke aan deze actie is dat je jezelf kunt belonen wanneer het gelukt is de nieuwe gewoonte in praktijk te brengen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een aanschaf op het gebied van je hobby, of je gaat een soort punten spaarsysteem volgen. Bij een volle 'kaart' heb je een etentje verdiend, of je beloont jezelf met iets anders dat je leuk vindt.

Het klinkt eenvoudig, en dat is het ook. En weet je, het werkt! Elke keer dat het je lukt de nieuwe gewoonte aan te wenden, of ander gedrag te laten zien, is het waard om te worden beloond.

En als je weer in 'de fout' gaat, moet je jezelf dan straffen? Nee, natuurlijk niet.

Iedereen die in beweging is, struikelt wel eens. Zie het dus voor wat het is en ga met hernieuwde kracht vooruit. Met vallen en opstaan zul je je doel bereiken. Soms betekent dat echter twee stappen vooruit en een achteruit. Maar je blijft in beweging, dus is er sprake van verandering. En dat was in eerste instantie de reden waarom je aan deze actie bent begonnen.