Wat is een lifecoach niet?

20-06-2015 14:00

Even voor de duidelijkheid: een lifecoach is geen adviseur. Een lifecoach praat met cliënten over van alles en nog wat, maar geeft geen advies. Cliënten van een lifecoach zoeken iemand die helpt hun doelen te benoemen en manieren te bedenken om die te bereiken. Cliënten zijn in feite prima in staat hun eigen problemen op te lossen, maar ze hebben net dat steuntje in de rug nodig. Daarbij willen ze het gevoel hebben dat ze dat zelf hebben bereikt.

Een lifecoach is ook geen therapeut die langdurig met een cliënt in de diepte duikt. Want als een probleem eenmaal is benoemd, wordt er snel aangestuurd op een actieplan.

Een therapeut graaft in iemands verleden; een lifecoach richt zich op gedrag in het heden en de verlangde verandering in de toekomst.

Op welke gebieden kun je de hulp van een lifecoach inroepen?  Bijvoorbeeld als je in de midlifefase zit en helder wilt hebben wat je nog verlangt in het leven; als je je zelfvertrouwen wilt verhogen, of je relatie(s) wilt verbeteren; als je een betere verdeling tussen werk en privé wilt bewerkstelligen, en wilt leren je energie beter te verdelen.

Hierbij kan je lifecoach als wegwijzer dienen - lopen doe je zelf!