Omgaan met kritiek

13-05-2015 08:58

Kritiek kan positief of negatief zijn, en het is begrijpelijk dat we meestal moeite hebben met negatieve kritiek.

Je denkt dat je iets goed hebt gedaan, dat je lekker bezig bent en dan stort iemand ineens een golf van kritiek over je heen. Je hebt je best gedaan je voor een speciale gelegenheid leuk  te kleden, of je vertelt enthousiast over een hobby, maar je krijgt alleen negatieve opmerkingen naar je hoofd geslingerd. Hoe reageer je hierop en hoe ga je ermee om.

Je ervaart de kritiek misschien als een aanval op jou als persoon, en kunt het niet los van jezelf zien. Nu gaat het erom dat je leert dit te onderscheiden.

En er zit, als je heel eerlijk bent, misschien zelfs een kern van waarheid in waar je je voordeel mee kunt doen. Dat toegeven kost moeite en vraagt oefening. Maar erkennen dat bepaalde kritiek gegrond is zorgt voor acceptatie en daarmee voor duidelijkheid en rust.

Het is ook een kwestie van kalm blijven en vervolgens te ontrafelen hoe de kritiek is bedoeld. Door negatieve opmerkingen onder de loep te nemen en te leren relativeren word je minder gevoelig voor de 'harde' kritiek zodat je er niet zo diep door wordt geraakt.